Blog

e50453_410501fbf2b7f0bb1c09908fb129446f_png_srz_234_362_75_22_0_50_1_20_0

På min blog kan du følge mine oplevelser, erfaringer og tanker om sundhed, livsstil, slankekure, motion, forskning, mad og ernæring.

nordisklogo-wpJeg vil elske hvis du vil dele dine tanker og erfaringer med os herinde… Bare skriv, spørg og kommenter.

Jeg glæder mig til, at høre hvad helt almindelige mennesker tænker om, alt fra appelsinhud til overmodne bananer…

 

Juice – Måske godt, måske rigtig skidt!

Posted by on marts 29, 2016 in Livsstil, Vægttab | Kommentarer lukket til Juice – Måske godt, måske rigtig skidt!

Under 10% af danmarks befolkning spiser de anbefalede 600 g. frugt og grønt om dagen. Der skal skrælles, hakkes og snittes i lange baner og det skal gøres hver evig eneste dag, året rundt. Når den dårlige samvittighed gør sit indtog, er der mange der hopper med på juicetrenden for at blive, sundere, slankere og smukkere.heartbeat

Jeg har selv fået mine erfaringer da jeg kastede mig ud i en tre dages juicekur. Ikke fordi jeg havde troet eller håbet på at opnå noget som helst på de tre dage, for som udgangspunkt mener jeg, at mennesker skal gøre, som mennesker er beregnet til, og det er at tygge og spise sin mad, ikke drikke den. Men det skulle da prøves.

Inden jeg kastede mig ud i det, læste jeg en del om forskellige juicekurer og hvilke erfaringer folk havde gjort sig, både praktisk og kropsmæssigt. Jeg fik lokket min kæreste med til at prøve de tre dage, han havde heller aldrig prøvet det. Så kunne vi se hvordan den samme kost påvirker forskellige personer. Det er altid en stor belastning for kroppen, når man ændre radikalt på sin kost.


Vi forventede ubehag, kvalme og hovedpine og det skal jeg da også love dig for at vi fik. Vi havde dog ikke forventet at jeg ville tage 2,8 kg. fedt på, på tre dage! Min kæreste tabte dog 2,6 kg. fedt af præcis den samme juice.


 

Vi brugte Mads Bo’s opskrifter, de er simple og fødevarerne skal ikke vejes, men tages på slum. Der er masser af grøntsager i og smager rigtig godt.

Vi lavede tre forskellige juices dagen inden i gik igang, en grøn, en gul og en rød. Vi havde ingen restriktioner på hvor meget vi måtte drikke men de juice vi lavede bestod af 80% grøntsager og 20% frugt.

Vi drak et stort glas lunt vand om morgenen og blandede forskellige olier i alle vores juice.

Jeg havde ikke meget energi til træning og jeg blev træt i løbet af dagen. Men jeg følte ingen sult og følte mig let i kroppen. Min kæreste var bedre til at holde energien oppe, den sidste del af dag to og hele dag tre, havde han det rigtig godt.

Det er hverken umuligt eller skadeligt at bruge tre dage på juice, men man skal også spørge sig selv om hvad man vil opnå på de tre dage! Hvis du har tendens til at overspise og småspise hele dagen og derfor ikke rigtig ved hvordan sult føles og har brug for at få mavesækken til at skrumpe, så er en juicekur rigtig god. For du bliver meget bevidst om hvordan din krop reagerer.

Jeg kan ikke forklarer hvorfor min krop reagerer radikalt anderledes end min kærestes, vi spiser rimelig ens i forvejen og drak de samme juices. Men der er så meget om kroppens reaktioner vi ikke kender til, så prøv dig frem, vær god ved dig selv og mærk efter.

Nyt i behandling af overvægt blandt børn – Holbæk Modellen

Posted by on november 13, 2014 in Vægttab | Kommentarer lukket til Nyt i behandling af overvægt blandt børn – Holbæk Modellen

http://nyhederne.tv2.dk/samfund/2014-11-10-dansk-laege-knaekker-koden-til-boerns-ukontrollerede-fedme

Bikiniklar i sommervarmen?

Posted by on juli 23, 2014 in Vægttab | Kommentarer lukket til Bikiniklar i sommervarmen?

Vejret er perfekt og der er fyldt godt op på de danske strande. Det er dog langt fra alle, som tænker over hvad de spiser og drikker NÅR de har bikinien på, det er inden vi får strandtøjet på, i foråret, at de fleste taber et par kg. eller bare har har planer om at blive “sommerklar”.

Rigtig mange tager på i løbet af sommeren, for mange is, fede grillpølser, færdiglavet kartoffelsalat, lyst brød og alt for mange øl og kolde glas hvidvin. Og, det skal der være plads til – bare i lidt mindre mængder.

 

Her er et par gode råd til at holde vægten i sommerens mange fristelser.

1. Struktur.  Spis dine tre måltider hver dag. Du ved ca. hvornår du bliver sulten, medbring mad og koldt vand når du forlader hjemmet. Så bliver du ikke overrasket over at være sulten og får spist is eller pølser på stranden. Hvis du vil have en is, så er det nemmere at spise en mindre sodavandsis, når du ikke er meget sulten.

2. Indkøb. Køb sundt ind (Grønt, groft, fuldkort, magert), så du har mad til et par dage af gangen.

3. Planlægning. Det er altid svært at få løbeskoene på, eller komme op i trænings centeret, når det er sommer og ferietid. Lav aftaler med dig selv om hvilke dage og hvilke tidpunkter du skal afsted. Hvis det stadig er svært for dig, så brug sommeren på at prøve noget andet end det du plejer, spil golf med familie eller venner, svøm en tur i havet, lej en mountainbike, spil street basket osv. Der er mange fantastiske og aktive oplevelser at vælge imellem.

4. Lidt er godt! Vi har en tendens til at forkæle os selv med meget store mængder mad. Bliv bevidst om hvad du spiser og drikker i løbet af en dag. Spis kun det du virkelig har lyst til og ikke bare fordi du kan. Strandturen er lige så hyggelig selv om den indeholder færre kalorier.

Det er ikke antallet af is du har spist du husker efter sommerferien, det er de gode oplevelser sammen med venner og familie.

Jeg ønsker dig en fortsat skøn sommer, med mange gode oplevelser

De rigtige olier skaber balance på celleplan

Posted by on maj 2, 2014 in Mad og inspiration | Kommentarer lukket til De rigtige olier skaber balance på celleplan

 

Omega3 kropOmega-3, 6 og 9 er alle essentielle flerumættede fedtsyrer som vi ikke kan danne selv, men er nødt til at få tilført gennem maden. De indgår i cellemembranen i alle kroppens celler og er derfor livsnødvendige for alle funktioner i kroppen – også din hjerne og dermed din tænkning og dit humør.

 

Cellemembranerne er kroppens kommunikationscenter. Hormoner vandrer mellem cellemembranerne og fortæller hvad der er behov for og hvordan den enkelte celle skal opfører sig. God kommunikation er altafgørende for kroppens evne til at skabe balance og bekæmpe sygdom.

 

Det som de fleste ikke ved, er at der skal være en bestemt balance mellem omega 3 og 6, og at de fleste mennesker får alt ALT for meget omega-6 gennem vores store forbrug af kød, præfabrikeret mad og animalsk fedt af dårlig kvalitet. Denne ubalance giver det forskerne kalder en ‘stille inflamation’ som betyder at kroppen har en kronisk betændelsestilstand – en tilstand som tyder på er forstadiet til langt de fleste af de livsstilsygdomme vi kender i dag. Overvægt giver altid stille inflamation.

 

De nordiske landes sundhedsstyrelse anbefaler at man højst har fem gange så meget omega-6 som omega-3 i kroppen (5:1), men de fleste forskere mener at den optimale balance snarere er under 3:1. I Danmark ligger gennemsnittet over 15:1. Fede fisk er den bedste kilde til omega 3. Men brug af de rigtige olier, eks. Valnød, hørfrø og rapsolie kan have lige så stor effekt.


omega 3

Fantastisk velsmagende jordnøddeolie

Posted by on maj 1, 2014 in Mad og inspiration | Kommentarer lukket til Fantastisk velsmagende jordnøddeolie

Jordnøddeolie.
Hjertesund og meget velsmagende. Olien er rig på oliesyre, som er sundt for kredsløbet. Den er en god kilde til den essentielle omega-6 (linolsyre) Den smager fantastisk i kolde salater. Prøv den i tomatsalat med ingefær og basilikum. Indeholder cirka 17 % mættede fedtsyrer, 46% enkeltumættede fedtsyrer og 32% flerumættede fedtsyrer. Kan bruges til lynstegning. Opbevares mørkt og køligt.
Jordnød

Den elskede og kritiserede kokosolie

Posted by on maj 1, 2014 in Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Den elskede og kritiserede kokosolie

Kokosolie  kokoser en af tidens mest omdiskuterede olier. Den skaber forvirring fordi den består af helt op til 90-97 % mættet fedt, som vi skal spise mindst af. På den anden side olien er olien vegetabilsk og helt enorm stegestabil, det vil sige at den ikke omdannes til tranfedtsyrer under høj varme, som mange andre olier. På det seneste er der blevet skrevet mange overbevisende artikler om alle de sundhedsgavnende effekter kokosolien har, lige fra øget forbrænding til færre rynker. Men indtil videre, er der meget lidt forskningsmæssigt belæg for, at det er tilfældet. Mange bruger olien til at smøre på huden hvis den er meget tør eller har små revner, da tæt på to tredjedele af det mættede fedt i kokosolie består af mellemlange fedtsyrer, som nogle mener at have antibakterielle egenskaber. Kokosolie har en meget speciel smag og er fast ved stuetemperatur, derfor bruges den ofte til eks. kager og dadelkugler. Palmin er også lavet af kokos, men den er dog forarbejdet så hårdt, at den har mistet alle de sundhedsgavnlige elementer, der måske er i den ellers koldpressede og u-raffinerede form af kokosolie. Der er rigtig meget forskningen ikke ved endnu, men vi bliver klogere hele tiden. Så brug kokosolie med måde, der hvor det giver mening i din madlavning. Husk olien skal opbevares mørkt, men ikke koldt.

 

 

 

Fup og fakta om olier

Posted by on maj 1, 2014 in Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Fup og fakta om olier

Der findes mange fantastiske, sunde og velsmagende olier. Det har stor betydning for sundheden, hvilken slags fedt du spiser. Olier har mange gode egenskaber og det er vigtigt, at du anvender de sunde olier rigtigt. Olie_opbevaring
Derfor laver jeg
Nogle madolier er velegnet til stegning, mens andre olier er direkte sundhedsskadelige at stege i.
Alle olier indeholder både mættede, flerumættede og umættede fedtstoffer. Det er mængden af de forskellige fedtstoffer, der afgør om en olie er stabil under stegning eller ej.
De fleste af os bruger olie i maden hver dag, og olie er sundt og nødvendigt for kroppen. Men når vi steger i olie, er det ikke altid, at man kan smage, at den er blevet harsk.
Alle olier skal opbevares køligt og mørkt. Man kan købe mange smukke glasflasker med olie. Men lys og varme gør olien harsk. Hvis du vælger olie i gennemsigtig emballage, så tag den inderste og gerne fra den nederste hylde. Ellers risikerer du, at den allerede er harsk inden du har købt den.
– Når en olie er harsk, dannes der skadelige forbindelser, som kaldes frie radikaler, og det er kræftfremkaldende
– Nogle kan lugte, om en olie er harsk og dermed lade være med at spise den, men ikke hvis man er vant til at olien lugter harsk.
Hvis du steger i en olie, der ikke kan tåle opvarmning, så opdager du ikke at den bliver ødelagt og dermed skadelig for kroppen.

Supermandsgrød

Posted by on marts 18, 2014 in Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Supermandsgrød

grød

Morgen supermandsmad

Fermentering er en af de nye gastronomiske trends. I Danmark har vi heldigvis vedligeholdt traditionen med at bruge surdej til rugbrød, og du kan med fordel selv fermentere din havregrød.

Det er såre simpelt og indeholder et hav af sundhedsfremmende egenskaber.  Fermentering er en gæringsproces der øger fordøjeligheden og optagelsen af ​​proteiner, vitaminer og mineraler i fødevarer.

Fuldkorn og derved også havregryn, indeholder et stof kaldet phytinsyre, som kan hindre optagelsen af ​​calcium, zink, jern og magnesium. Dette phytinsyre nedbrydes ved fermentering. Meget forskning tyder på at mange af vores livsstils sygdomme, allergier, eksemer og sågar depression og overvægt, kan stamme fra ubalancer i tarmen.

Fermenterede produkter skaber balance i vores tarmsystem og bidrager derved til balance i hele kroppen og ikke mindst i vores immunforsvar.

Her er opskriften på supermandsgrød.

Tag en gryde, fyld den halvt op med havregryn og fyld derefter helt op med vand. Rør godt rundt i grøden til den er blød og jævn. Tilsæt en spsk. valleprotein og lad den stå natten over, i en ikke lufttæt beholder på køkkenbordet. Husk, din grød er levende, den skal kunne ånde – af samme grund, tilsæt ikke salt.  Hvis du ikke har valleprotein, kan du bruge kærnemælk eller et andet surmælksprodukt.

Dagen efter er din skønne grød klar. Den kan lunes i både mikroovn eller i en gryde og tilsættes mandler, kokos, bær, frugt osv. Opbevar den i køleskabet. Du kan også varierer den med andre slags gryn og kerner. eks. boghvede, rug, byg, nødder og hørfrø.

Morgen supergrød

Jeg bruger min grød til både min og ungernes morgen og eftermiddagsmad. Den kommer i pandekager, i frikadelledejen, i bolledejen, i klatkager osv.   Simpelt og super sundt

Hvad er der med de proteiner…

Posted by on marts 14, 2014 in Ikke kategoriseret | Kommentarer lukket til Hvad er der med de proteiner…

LuckyOptimist_com_LoveYou-231_largeI flere år har vi fået fortalt, hvor vigtigt det er at spise nok proteiner for sundeheden, for vægtens og for musklernes skyld. Men på den anden side, har vi fået af vide, at for meget kød giver tarmkræft og dårlig fordøjelse. Arne Astrup og Danmarks ernrings model Christian Bitz, har forsket i vægttab og derefter skrevet bogen, Verdens bedste kur.(2012) Som har vist, at det er letter at holde et vægttab, hvis man spiser lidt mere protein. så er der hele paleo-bølgen, som den meget mandlige Thomas 

Rohde i høj grad har sat fut under (2012) Paleo- (stenalder) kost, handler i grove træk om at spise meget få kulhydrater, mere råt, groft, masser af nødder og rigtig meget kød. Vi kan lige toppe proteintrenden med Dukan kuren (2000) som har været en af de mest populære dameblads diæter siden Kate Middleton brugte kuren i forbindelse med et vægttab, inden hun skulle giftes med Prins William. I Dukan diæten er der forskellige faser man skal gennemgå, igen med store mængder af kød.

Det er lige så skadeligt at spise meget protein, som det er at ryge 20 cigaretter om dagen.

Sådan lød overskriften i Jyllandsposten d. 2.3.14 og BT fulgte hurtigt efter med, at skrive om den forfærdelige nyhed. Det var nu pludselig en dødssynd at spise kød (ja, dramatisk var det) Der gik kun en uges tid, før Videnskab.dk skrev at undersøgelsen der stod bag, denne forfærdelige overskrift, ikke var pålidelig. Derfor skrev BT, et par dage efter, at nu kunne man roligt spise sine proteiner igen. Alt imens andre blade kun lige havde opsnuset nyhed om at proteiner var farlige.

Forvirringen er total 

Det er ikke så underligt at folk er forvirrede. For få år siden var det rugbrødskuren, kartoffel og hvidkålskuren der herskede. Danskerne bliver kun mere stressede, forvirrede og federe af alle de mange kure. Jeg kan nogle gange græmme mig over, at der kommer så mange forskellige budskaber. De fleste har tillid til, at de undersøgelser der får mest opmærksomhed, også er dem der er mest sandhed i. Sådan er det langt fra.

Jeg arbejder med kost og vægttab hver dag, og jeg kan kun sige. Man ved meget om kost, vægttab og ernæring, men der er langt mere man ikke ved noget om. Men det tjener man ikke penge på at sige, det sælger hverken bøger, dameblade, giver sende tid på TV eller overskrifter i BT.

Det er total usexet at spise efter de officielle kostråd. Men jeg bliver gang på gang bekræftet i, at det giver mest mening for sundhedens, vægtens og fornuftens skyld.

Kampen mod den dårlige samvittighed

Posted by on marts 7, 2014 in Livsstil | Kommentarer lukket til Kampen mod den dårlige samvittighed

Det har været så utrolig svært, at skrive mit første indlæg her på siden. Jeg har i dage og uger haft så mange tanker om hvad jeg skulle skrive. Der er så utrolig meget jeg gerne vil skrive, og helst det hele, på den halve tid. Jeg ville rigtig gerne starte der første indlæg med, at skrive det allervigtigste, noget meget klogt og helt perfekt. Det kom jeg så ikke så langt med…

dreamstime_xs_33822931

Kampen mod den dårlige samvittighed

Jeg er endelig blevet enig med mig selv om, at der for det første ikke er noget, der er eller bliver perfekt. Jeg er en stor fortaler af at holde livet simpelt. For vi mennesker skal nok formå, at gøre det simple meget omstændigt, fordi vi altid tænker og overvejer muligheder i stedet for at handle.

Man bliver aldrig træt af det simple, det simple er til at overskue og få gjort. Men ofte er der simple ikke så attraktivt og sexet. Har du oplevet at være top motivereret for, at lave en sund og spændende aftensmad. Det sker gerne hvis man venter gæster, eller hvis man lige har læst en artikel med billeder af spændstige kvinder og lykkelige familier, hvor der på samme side er opskrifter med ”slankende artiskoksuppe” eller noget så smart som ”præstationsfremmende superfoods”.

Så er det helt sikkert, at motivationen for at lave sundere aftensmad, kun holder denne ene aften.  For hvad man selv synes var en fantastisk idé, ender med, at man står i et supermarked fredag kl. 16, med to skrigende unger og en indkøbsliste, hvor man ikke kan udtale halvdelen af ingredienserne. Derefter bruger man flere timer i køkkenet, for senere at finde ud af, at man egentlig ikke kunne lide maden!

Dagen efter, kan man så hurtig blive enig med sig selv om, at man fortjener en pizza på sofaen, når man nu har lavet SÅ sund mad.

Jeg tror vi alle har prøvet det. Når vi føler os mest motiveret, kommer vi til at gøre tingene så besværlige for os selv, at vi kun har energi til at gøre det halvhjertet eller ikke orker at gøre det igen. Vi har så mange forventninger til os selv, og efterfølgende dårlig samvittighed over alt det, vi ikke får gjort.

Jeg opfordrer til at lægge skyld, skam og daglige skrupler på hylden. Vi skal give os selv friheden til at fejle og sige skidt, pyt. Vende alle de fejlslagne forsøg til noget positivt – for vi prøvede da i det mindste. Vi skal blive bedre til grine af os selv når vi bliver overambitiøse, og så skal vi huske at gøre et kæmpe stort nummer ud af de forsøg, der så lykkedes.

Dyrk de små sejre, så de får ro til at vokse sig store…

Dette blev så til min egen kamp, mod den dårlige samvittighed. For nu har jeg endelig fået skrevet mit første blogindlæg :-)