De rigtige olier skaber balance på celleplan

Posted by on maj 2, 2014 in Mad og inspiration | Kommentarer lukket til De rigtige olier skaber balance på celleplan

 

Omega3 kropOmega-3, 6 og 9 er alle essentielle flerumættede fedtsyrer som vi ikke kan danne selv, men er nødt til at få tilført gennem maden. De indgår i cellemembranen i alle kroppens celler og er derfor livsnødvendige for alle funktioner i kroppen – også din hjerne og dermed din tænkning og dit humør.

 

Cellemembranerne er kroppens kommunikationscenter. Hormoner vandrer mellem cellemembranerne og fortæller hvad der er behov for og hvordan den enkelte celle skal opfører sig. God kommunikation er altafgørende for kroppens evne til at skabe balance og bekæmpe sygdom.

 

Det som de fleste ikke ved, er at der skal være en bestemt balance mellem omega 3 og 6, og at de fleste mennesker får alt ALT for meget omega-6 gennem vores store forbrug af kød, præfabrikeret mad og animalsk fedt af dårlig kvalitet. Denne ubalance giver det forskerne kalder en ‘stille inflamation’ som betyder at kroppen har en kronisk betændelsestilstand – en tilstand som tyder på er forstadiet til langt de fleste af de livsstilsygdomme vi kender i dag. Overvægt giver altid stille inflamation.

 

De nordiske landes sundhedsstyrelse anbefaler at man højst har fem gange så meget omega-6 som omega-3 i kroppen (5:1), men de fleste forskere mener at den optimale balance snarere er under 3:1. I Danmark ligger gennemsnittet over 15:1. Fede fisk er den bedste kilde til omega 3. Men brug af de rigtige olier, eks. Valnød, hørfrø og rapsolie kan have lige så stor effekt.


omega 3